fredag 28 februari 2014

Oves granne

Idag diskuterade vi om romanens fortsättning till kapitlet 9-12. Vi satte runt ett bord för och alla berättade om sina tankar som hade antecknat (på post-it-lappar) i boken. Vi fick veta mer om Oves liv.

Jag berättade lite grann om min tanke " Du är hopplös" sa Oves fru till sin man. Det står på sidan 90. Ove blev besviken och sur på Rune som är Oves granne för att  Rune hade köpt en ny bil som en BMW. Jag förstod inte riktig varför att Ove blev sur på Rune. Jag tyckte att han var avundsjuk över när hans granne hade en ny bil däremot han hade en gammal bil. Det var en bil kunna vänner vara en avundsmannen.

Idag var det roligt att diskutera med klasskamraterna. Vi fick veta mer religionskunskap. Stina har förklarat om religioner tyckte jag att höra det. Detta är bra sätt till jobba med boken.

Jag har rättat.....

torsdag 27 februari 2014

Den gången blev jag riktigt rädd

Den gången blev jag riktigt rädd

När jag var 15-åring och bodde i Thailand hos mina föräldrar i ett skönt hus som ligger i en liten by på landet. Jag är en känslig och generös person. Min pappa heter Muay som är en snäll händig och rolig man därför jag gillar att vara med honom. Han är lång och liten så jag liknar min pappa. Jag tyckte om att göra saker med min pappa. När jag kom tillbaka till skolan brukade jag hjälpa honom att fixa vårt gamla hus eller vår underbara gård som har många olika sorter blommor och träd.

En dag, jag tror det var 2002, skulle min pappa byta nya hustak som låg på bakom huset. Så när han klättrade upp på taket kom jag för att hjälpa honom. Hustaket var väldigt gammalt trots att han skulle vara där och fixa det. Jag stod nere inte långt från honom och jag var jätteorolig sen hörde jag någonting konstigt från taket. Min pappa ropade på mig: ”Klättra upp på taket”, sa han. Plötsligt föll han från taket. Hans ansikte träffade en stor sten hade inget blod men hans ansikte var helt blekt. Jag blev chockad och rädd ett ögonblick när han låg den smutsiga marken och svimmade. Jag gick direkt till honom och skakade honom. Sen ropade jag högt på hjälp. På samma gång grät jag och höll i pappa.
Under tiden vaknade han och sa till mig. ”vem är du?” Jag undrade varför min pappa inte kunde känna igen sin egen dotter. Jag grät mer och mer. Efter det skickades min pappa till sjukhuset stannade där några dagar.


Den gången blev jag riktig rädd för att förlora min pappa. Men allt gick bra. Till slut var han fullt friskt efter några månader. Jag tror att alla vill att sina kära inte ska vara med olycka. Det var svårt att förstå hur rädd man blev när man inte hade varit med om det själv.

söndag 23 februari 2014

Livet borde ha färg

Livet borde ha färg!

I dag har vi haft vår första litteraturdiskussion.Vi har diskuterat och fikat tillsammans runt  ett bord. När jag hade berättat min tank som jag har skrivit lappar i boken om Ove. Sen lyssnade klasskamrater och lärare på mig. Detta är ett citat "han var en man av svart och vitt och hon var färg. All hans färg.

Jag berättade att Hans fru är all färg. När jag har läst det citatet, tycker jag att det var bra. Ove har ett grått liv som är tråkigt och ensam. Men hans fru sätter på färg till honom, gör han lycklig och känner bättre hans liv. När jag har bott i Sverige och längtar mitt hemland känner jag massor gånger grått i livet. Men jag har min man och mina barn hjälper jag ha livet vidare här. De gör mig glad och lyckligt. 


Många har berättat om sina tankar. Jag tycker om Tulays tanken som hon sa att Oves personlighet likar hennes mamma som gör som tänker. Ove är en konstig man men han är snäll tycker jag.

Jag anser en diskussion idag är jätte bra och rolig. Någon som missförstår eller läser inte klar så kan de lyssnar till andra. Jag tycker att det hjälper mycket. Även är bra att lyssna till klasskamraternas många olika åsikter om Ove.   




måndag 17 februari 2014

Den gången blev Mia riktigt ledsen

Den gången blev Mia riktigt ledsen

Mia Larsson som är en väldig snygg och självsäker kvinna är 26 år gammal. Mia har en pojkvän som Peter som är en otrogen man. Mia älskar mycket sin pojkvän och litar på honom. Hon bor i lägenheten med sin syster i en stor stan. Hon är kock i ett fint lyxigt hotell. Hon tycker om att titta på komedier amerikanska serier efter hon kommer från jobbet. När hon är ledig brukar hon handla kläder och fika med sin syster i ett shoppingcentrum.En dag hon gör hon en jobbig upptäckt.

 När Mia är ute och promenerar en kväll tror hon inte sina ögon, hon ser sin pojkvän som äter mat på en restaurang tillsammans med flera tjejer. Men Mia ser att  en av tjejerna är mycket speciell, mer än en kompis. Så blir hon jätteledsen och besviken på honom. Mia står utan den thailändska restaurangen och ser ser in genom fönstret på dem. Manen tittar på henne en stund men han bryr sig inte om sin flickvän. Peter försätter att prata med tjejerna. Däremot går hon därifrån med sin syster och gråter hela tiden. När hon är hemma, ringer Peter att berätta om händelsen idag. Detta är ett väldigt missförstånd, säger han. Men Mia inte tror på honom. Hon tror på sig själv och tar sig ur honom.

Peter blir en oerhörd besvikelse för Mia för eftersom han har gjort henne riktigt ledsen.

Jag har rättat texten........

lördag 15 februari 2014

Deras första möte

Idag har vi jobbat med Asaad och Raheleh och skrivit en dialog  sen spelat  vi upp till klasskamraterna och läraren. Kapitlet heter "En man som heter Ove backar med släp" Vi tränar uttal och skådespelar på personerna.

Jag tycker om att jobba med andra för att vi lyssnar till andra säger och en bra träning uttal.
Klasskamraterna hjälper till att skriva dialogen  varandra att det är ganska lätt. Det fungerar väldig bra med ett uppspel gemensam. Jag var rolig när vi spelade till andra och läraren. Jag gillar andar grupp även att de spelade in bra och vi skrattar alla.

Jag anser att Ove är en arg och allvarlig man men han är även generös för att Ove hjälper den backar en bil. Första mötte mellan Ove och Parvaneh är inte bra därför att de har en lite konflikt.
Till slutet ska de vara en bra granna.

Jag tycker om dagens övning för att det är lätt att lära mig om uttal, samarbetet och agerande. Jag börjar just att läsa boken men det kommer en rolig roman och får mycket nya ord.


måndag 10 februari 2014

Beskrivning av Ove


En personbeskrivning av Ove

Idag fick jag första omslagsbild i den här termin. Jag och mina klasskamrater antar om bilden. En bok heter "En man som heter Ove.


Ove heter han som en mest förmögen man i byn och bor i Göteborg.Han är svensk, är 67 år gammal och ensam. Ove har kort gråhårig ,blåa ögon och stor näsa. Han är ganska lång och normalbyggd. Hans ansikte är runt som äggen.


 Han tycker om träning därför att ha bra hälsa.Ove är en generös och social människa. Man vet inte är han även en seriös och känslig person. Mannen är chef och jobbar med kontoret. På fritiden gillar jagar älgen och fixar huset. Han är händig. Kitty heter hans katt som är en bäst vän. 


Ove står en ryggen mot massor hans grejor och händerna håller en svårt slang, bredvid honom är en katt. De hittar framför kart himlen och byn.

onsdag 5 februari 2014

Sammanfattningens Fröken Frimans Krig

Jag har sett alla tre avsnitt av Fröken Frimans Krig men jag inte minns allt.

Det börjar att Dagmar försöker smälta hennes man död. I alla fall går de vidare med matbutiken. Kriget med de manliga specerihandlarna ökar stegvis och försöker underhålla kvinnornas föreningen. Så tvingas de handlar råvarorna genom bulvaner. På samma gång får Dagmar allt svårare att hålla ihop kooperationen med andra kvinnor eftersom att de har olika åsikter. Lottie upptäcker dokument om bojkotten på Axels kontor. De kommer fram till att ge bevis till journalisten för att människor ska veta de manliga specerihandlarna som står bakom bojkotten mot Svenska hems butik. Efter publicerar tidningar kommer massor kvinnor som läser tidningar handlar mat hos Svenska hem. Gunnars papper dör för att brännes inom hus sen tar Dagmar hand om Gunnar och han flyttar till hennes hus. Till slutet blir alla lyckliga och framgånger. Lotties man accepterar och respekterar sin fru och kvinnlig rösträtt.

söndag 2 februari 2014

Jämställdhets kvinnor mellan män (avsnitts 2)


Jag har sett andra avsnitten av Fröken Frimans krig i fridags. Så har jag valt en scen som jag vill skriva reflektion om series. Lottie berättar till sin man att hon vill jobba med Svenska hem och separera med honom. Efter Lotties man hör att Axel säger till Lottie att barnen stannar hos honom om de skiljer sig. Lottie blir arg på honom för att hon inte kan lämna hennes barn. 


Jag tror att Alex älskar sin fru mycket eftersom att han inte vill förlora henne och försöker att få bort Lottie från kvinnornas andelsförening. På samma gång trappar han även sin makt. 


Förr i tiden var Thailand har inte jämställdhet mellan kvinnor och män. Män kunde ha åsikt om politik, vara bra utbildningen, eller jobba ute. Däremot kunde kvinnor varken för allting att endast de tog hand om hem och barn. Nu för tiden finns kvinnor och män allt jämställdhet. Thailand har fått sin första kvinnliga statsministern.     


Jag tycker att när man bildar familj borde man acceptera varandra. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. De ska också ha lika mycket makt att påverka både sina egna liv och samhället.




Bilden kommer från