torsdag 18 december 2014

Vem formar din framtid

Jag tror att nästa all föräldrar att vill se sina barn framgångsrika i livet. So ni försöker att ta stora och viktiga beslut som rör era barn i framtid. Men ni har aldrig verkligen frågat sina barn ”Vad tycker du om eller inte?” Ni tror det att det kommer bli bäst i era barns liv. Föräldrar borde få sina barn bestämma över sina liv själva.

För det första, bör föräldrar vara bra att ta hand om barn. Jag menar att ni föräldrar försörjer sina barn till psykiska och fysiska i livet. Ibland ger ni en tid till barn vara med barn när barn har problem prata, fråga och ge ett gott råd. De barnen ska ha en bra uppväxt. Ni tänker bara hur ni ska bli underbara föräldrar.

 För det andra, ställer en fråga till ert barn ”Vem formar din framtid?” Barn kan bestämma vad de vill göra för exempel de vill spela tennis eller fotboll. Föräldrar lyssnar och tar stöd deras idéer. Om har du något som passar till sina barn frågar vad de gillar som du rekommendera. Föräldrar kan ansvar för sina barn men ni inte kan tvinga era barn som ni vill.

Dessutom finns i texten ”Jag ska bli värdens bästa tennisspelare” av Anna Bodin (Dagens Nyheter 14.8.2011) Lancelot Carnello vill bli världens bästa tennisspelare som hans föräldrar är stöd i. Jag tycker att det är bra att han har en stor dröm. Men det verkar som hans pappa och mamma ansvar och avgör allting för honom. Lancelot har inte tid att umgås sina kompisar. Ibland vill han vara hemma med hans familj inställa träningen och turneringen hela tiden. Som ligger mitt motsatta om föräldrar säger till barn att du kan vara en världens bästa tennisspelare men en dag kan inte de göra det som ni vill. Barn ska 

torsdag 9 oktober 2014

Saknar dig Saknar dig!!


Saknar dig!

Saknar dig!

Det var helt mörkt ute och hon såg nästa ingenting. En gammal änka var klädd i en vit randig klänning och satte sig bredvid köksfönstret. Hon tittade på det hårda regnet och hon visste inte när det skulle sluta. Massor av gula löv låg i trädgården. Hon hörde vinden som strök på taket. Hon var inte rädd för ovädret eller hon brydde inte sig om det. Eftersom hon väntade på sitt barn. Det skulle komma roligt idag.
”Idag är den 20 september för 35 år sedan föddes Erik, min käraste pojke” sa den gamla kvinnan. Hon steg upp tidig på morgonen. Sen hade hon bakat en äpplepaj och en massa bullar. Eva visste att hennes son gillade alla desserter som hon bakade. Ett gammalt bord som hade hög ålder täcktes av en vit duk. Hon ställde fram pajen och kakorna kl. 15. Då var allting färdigt. Hon väntade på Eriks familj, tiden gick klockan blev 18.00. Hon gick runt inom hus, såg hon på väggarna i vardagsrummet hängde Eriks tavlor. Hon såg dem med stora tårar rinnande på kinderna. Henne tårar i ögonen berodde på att hennes barn hade dött. Eva mindes plötsligt att han hade dött många år tidigare under tiden ringde telefonen.
-                     Eva, sa den gamla kvinnan. Hon visste inte vem som ringde när hon
Hörde ljudet kände hon bättre.
-                     Hej farmor, jag saknar dig, Vi är snart framme, mamma väntar på att regnet ska sluta. Kan du vänta på oss? Sa, Elsa som var 5 gammal.
-                     Jodå, jag väntar på er, sa Eva.
-                     Hej då, sa Elsa.
Hon satte sig på samma stol och hennes hjärta var krossad. Tårar rann nedför hennes kinder. ”Jag kunde inte förstå att min son inte fann kvar i livet”. Det ringde på dörren och hon torkade tårarna innan hon öppnade. ”Hej Farmor, har du saknat mig?” sa den lilla flickan och gav henne massor av kyssar och en stor kram. Elsa fortsatte fråga ”Varför gråter du farmor? Jag och mamma är här nu” sa Elsa. ”Jag saknar er bara” sa Eva till barnbarnet. ”Du behöver inte tänka på det” sa svärdottern. Nina hade brunt långt hår och blåa ögon. Elsa var inte särskild lik Nina utan liknade mer sin far. Flickan var lång och hade ett fint runt ansikte. Det gjorde att Eva saknade sin son varje gång hon såg på Elsa. ”Vi kom för att hämta dig.” sa svärdottern. ”Vi har köpt fina blommar” De hade varit på Eriks grav den 20 varje månad. Graven var blöt och täckt löv. Det påverkades från storm. Runt graven var det planterat många fina blommor. ”Eva, vill du lägga blommorna på Eriks grav?” frågade svärdotter. Eva hade lämna en blomma på stenen och tårarna rann igen. Flickan gav henne en lång kram. ”Farmor du har mig” sa den lilla flickan.
”Du är alltid i mitt minne. Jag saknar dig, Erik” sa Eva.


Det här är en av mina noveller men den inte är så bra.
Jag studerar skriva noveller i lektionen. 


lördag 20 september 2014

Nu börjar jag plugga mer svenska

Dagbok

Efter jag  var färdig  svenska på grundläggande, hade jag lämnat min blogg. Nu tyckte jag det bra att använder bloggen för att förbättra språket. På höstterminen studerar jag tre ämne, svenska på gymnasiet, engelska nivå 3 och matematik 2b. I början hade jag jätte vara oroligt om ämne. Hur jag ska klara det allt. Då behöver inte jag svara på de där frågorna för att jag tror på mig själv. Jag kan göra det och tänker det på nutiden.

onsdag 21 maj 2014

Debatten hjälper att förbättring språk



I fredags debatterade vi  om abort och lyssnade på andra ämnesgrupper. Nästa elever fick presentera sina argument. Vi stod framför och andra satt tillsammans i klassrummet.

Det är viktigast för mitt lärande är sökningen på informationer från internet och arbetade med systematisk källkritik därför att jag har fått mycket kunskap om abort och andra ämne. Och jag visste hur man tittar källkritiken.


Det är roligast är när jag debatterade om abort framför klassrummet och andra lyssnade på mig för att jag var spände mig hur skulle bli under debatt. Men allt gick bra var jag jätte nöjd för att jag har gjort mitt bäst. Så jag var stolt över min debattsresultat. Men en sak var ganska tråkig att vi tog väldigt för lång tid att förberedda skiva argument.

Allt var bra med att jobba i grupp. Men man borde hjälpa varandra att inte bara vänta på information från kompisar. Det jag skulle vilja förändra är att prata och öva ännu mer i grupp. Då borde bli ännu bättre och mer gemensamt arbete.

Jag ger mig själv 8 poäng för debatten. Debatten hjälpte mig mer språk för att jag lyssnade, läste och övade mycket. Jag blev glad när jag fick feedback från mina lärare. Men jag vill förbättra mitt språk ännu mera.




måndag 28 april 2014

Källkritik om abort

Källan av abort

Hur ser webbsidan ut?

Det är flashback om argument mot abort.
Det finns många personer som kommenterade om abort.
De har olika åsikter med allvarliga texter.
Flera av de är medlem i webbsidan. Det finns exakt datum på sidan.

Hur är texten?

Det finns 166 ord.
Texten har lite fakta och man inte kan lita på allt informationer.
Det finns inte bilder.

Vem har gjort webbsidan och vem har skrivit texten?

Vi vet inte vem har gjort webbsidan.
Den som har skrivit texten är en av medlem i webbsidan. Men det finns en privatperson.

Varför är webbsidan gjord?

Att propagera för en åsikt på webbsidan.
Man kan köpa och sälja nånting på den webbsidan.

Är sidan aktuell?

Den publicerades den 2008-03-12.
Den är inte uppdaterad.

Målgrupp

Sidan riktar sig till de människor som vill veta om mot abort abort.



 

fredag 25 april 2014

Abort

Vi har valt text Abort

Hur ser webbsidan ut?

  • Det ser tråkigt ut utan bilder. Webbsidan har endast rött och vitt.
  • Texten verkar väldigt seriös.
  • Det visar till källor och finns datum på sidan.
Hur är texten?
  • Texten har 2762 ord.
  • Det finns ingen bild på sidan.
  • Det är lätt att förstå. Texten har mycket information.
Vem har gjort webbsidan och vem har skrivit texten?
  • Anna Enander som har skrivit texten och hon jobbar som gynekolog och förlossningsläkare, Sandsvalls sjukhus.
  • Sjukvårdsrådgivning som har gjort webbsidan 
Varför är webbsidan gjord?
  • Därför att sjukvårdsrådgivningen vill ge fakta information och svara på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisa dig till rätt.
  • Det finns ingen reklam.
Är sidan aktuell?
  • Ja,det är den.
  • Texten publicerades 2012-02-23
Målgrupp
  • Vi vill ha redovisning om ämnesgrupp och skriva en äkta och aktuell text 

Katja, Leila och Bong

söndag 20 april 2014

Lär känna din granne

Hej! som hälsning när man träffar någon. Jag tycker att det är viktig att om man lär känna sina grannar. Varför inte! Jag tycker att när man bor nära varandra borde man ha sociala kontakter med andra personer. En obekant person kan man bli en ny vänskap.

 För det först är grannen den bästa vakten för att de kan titta till ditt hus när du åker bort. Ibland är besvärlig att be föräldrar eller kompisar att kolla huset. Om de bor lång bort från dig. Det ger säkerhet från tjuvar. 

För det andra minska bråk mellan grannarna. Många människor brukar ha problem med sina grannar. Ibland har de fest och stör dig med högt ljud så du inte kan sova eller kastar ofta skräp till din tomt. Så försök prata med grannarna att ringa polisen hjälper inte till att lösa problemet. Jag anser att bör försöka att göra obekanta till dina vänner. Tror jag det att lösa konflikten genom att prata med dem som vänner

Dessutom att lära känna sina grannar bidrar till grannsämjan. Jag menar att folk ska vara generösa och gästfria. Om du en dag lagar god mat och vill dela den med dina grannar. Så väljer du att vara vänlig med grannarna. 

Snäll, grannskapet!  Så börjar hälsa på din granne med ett leende ansikte så ska du se att du får en leende tillbaka. Kanske upptäckter ni båda att ni fått en granne som vän.


onsdag 16 april 2014

En pojke som lovade

Idag har vi sett film The great debaters med andra klasskamraterna. Filmen handlar om en afro-amerikan lärare på Wiley skolan som endast har afro-amerikan elever. Läraren har valt fyra studenter för att starta ett debattglad. De debatterar mot amerikanska studenter.

Jag tycker om en scen som utspelar sig mellan en afro-amerikan pojke som heter James Junior och sin far. Hans pappa blir arg för att han kommer hem efter midnatt. Hans pappa frågar varför kommer han sen men pojken kan inte säga sanningen. För att han lovar hans lärare ska inte berättar en hemlighet till andra personer. Jag valde den här scenen efter som när man lovar någon borde man hålla vad man säga.

Jag anser att det är svårt för mig för att förstå helt texten men jag såg hela filmen fattade vad som handlar om. Det lärde jag om historia och hur man debattera. Den här filmen inspirerar mig till att ge inte upp studera svenska för att man försöker göra en dag kommer få en stor framgång till mål. 




söndag 6 april 2014

Jag vill sakna dig Ove

Idag hade vi sist litteraturdiskussionen om Ove. Under diskussionen har vi fikat kaffe, te och bullar som Hatice bakade dem.

Jag har berättade om ett citat som står på sidan 337 " när tiden inte längre ligger framför en måste man hitta andra saker att leva för" Men var inte Ove för att efter hans fru dog vill inte ha livet. Jag tänkte på min mormor som är 80 år. Hon brukar gå till templet eller pratar gamla minne som gjorde hon lycklig.


Andra elever har olika tankar, Asaad, Adrain, Leila, Fatima och andra men jag tyckte om att Adrains tank som Ove är en hjälpsam man eftersom han hjälper de unga männen som han nyligen har träffat och tilllätt att sova över med honom i sitt hus. 


Jag tyckte om diskussionen för att jag övade att tala svenska och lyssnar andra åsikter. Men ibland eleverna borde lyssna på andra pratade färdig först sen du kunde börja att tala din tank. Jag gillade den där romanen var inte endast läsningen men den gav mig att lära om vänskap och en öde man. 


onsdag 2 april 2014

kapitel 35

Ove, Parvaneh och andra kompisar hade en plan för att försöka hjälpa Rune. Då skulle Socialen hämta Rune den där dag trots att Anita inte ville att de gör. Plötsligt kom Ove och andra visade papperna och förklarade till socialen varför Rune kunde vara hem med sin fru. De hade fått att en viktig hjälp från journaliskvinnan. Till sist fick Rune stanna hem.

måndag 31 mars 2014

Kapitel 30

Kapitel 30

Tillbakablick
Ove har saknat så mycket tiden tillsammans med Sonja sedan Sonja dog. Han blev tyst och sa några ord till andra personer. Att berätta att Sonja och Ove hade de sina rutiner. Till exempel Ove drank kaffe, Sonja duschade och då åt frukost sen Ove körde henne till skolan såhär varje dag. Sonja berättade till Ove att flytta ner sovrum men Ove lyssnade inte därför att han inte tänka ge upp: Han trodde Sonja komma normal.

En gång övertalade Sonja honom att köpa en röd Saab trots att han tyckte inte om den här bilen. För tre år var han sämst i Oves liv. Sen Ove har aldrig kört något annat än en blå Saab igen.

När Sonja var sjuk blev hon lugn och accepterade sin sjukdom. Men Ove kunde inte det utan han blev arg  istället. Han kände att någon måste vara det för henne skull. Han bråkade med sjukhuspersonalen, specialister och många andra som han inte minns namnet på.

Sonja hade cancer. Hon blev sämre för att hon inte orkade. Efter ett år jobbade hon ner på 75 procent, 50 procent ,25 procent till slut stannade hem. Då dog hon i fjärde året. Den tiden hade Ove i svårigheten.

Parvaneh ville hjälpa Ove att städa ut huset och lägga Sonjas saker i lådor men Ove var förbannad till henne.

lördag 22 mars 2014

Livet ger inte upp om du andas

I fredags satt vi runt ett bord och diskuterade våra tankar om romanen som vanligt. Vi hade läst Kapitlet 22-27. Vi fick veta att Ove och Sonja har inte barn.

Jag har valt citat "Vi kan sysselsätta oss med att leva eller sysselsätta oss med att dö, Ove. Vi måste gå vidare" sa Sonja till Ove. Det står på sidan 209. Efter olyckan i Spanien där Sonja skadades och de förlorades sitt barn måste Sonja  börja med sjukgymnastik. På grund av att hon inte kan gå och sitter i rullstol. Jag tycker att Livet är båda lyckligt och olyckligt träffar alla människor. Men när det händer en olycka vill man inte råka ut för den. Då försöker man att undkomma från den dåliga situationen. Härmed borde man gå genom ett ond liv därför att all problem har utgångar. Jag tycker att Sonja är jättestark för att Sonja kämpar i svårigheter.


Vi diskuterade en massa olika ämne till exempel Hatice som pratade om att ta smärtstillande i onödan. Hon menade smärtstillande som finns receptfritt som alveon och ipren. Man använder medicine när man behöver dem. Jag håller med att det kan vara onödigt men ibland behöver man ta medicin när man har riktigt fysiskt ont.


Jag tycker om diskussionen för att jag kan visa mina åsikter genom att berätta för andra vad jag tänker om Ove. Jag har även fått nya uppfattning om boken av mina klasskamrater medan vi diskuterade i klassrummet.



Jag har rättat....

Skoluniform är bra för ekonomi!

Skoluniform är bra för ekonomi

Vi tycker att det är väldigt bra bra därför att alla elever klä på sig skoluniform. Då skulle de respektera varandra och eleverna lär sig inte att skryta med sina fina dyra kläder.

För det första om de har samma skoluniform så behöver inte föräldrarna köpa många nya plagg för sina barn. De kan spara massor pengar.

För det andra skulle inte de stressa för mycket vad de ska ha på sig nästa dag. Även eleverna känner inte utanför från uniform. De blir uppskattad sina kläder.

Dessutom skulle inte vara elever annorlunda emellan rika och fattiga.

Snälla, utbildningsminister!  höra på oss vad vi tycker att skoluniform är bra både familjer och elever.

Bong
Tulay
Fatima

lördag 15 mars 2014

Kan du äter mat som är gravid?

Idag diskuterade om En man som heter Oves fortsättning kapitlet sjutton mellan tjugo-ett. Vi pratade annorlunda ämne fick vi veta en  mängd kulturer från olika land.

Jag berättade om mat av gravida. Sidan 186 beskriver att Sonja är gravid och hennes humör. Hon tycker om bananer sådana trodde personalen på mataffären att Ove har öppnat zoo hemma. Jag trodde att Sonja åt massor  med bananerna varje dag. När jag var gravid brukade jag dricka och äta sura frukter. Min man fattade inte hur kunde bara jag äta sursmak. Men efter födde jag barn har inte ätit surt.


Vem säger att älskar dig mest till barnen? Mammorna eller Papporna? Jag tyckte att Mamman säger mest än pappan. Jag som mamma brukar säga "Jag älskar dig så mycket" till mina barn varje dag tusan gånger tills mina barn säger "det räcker, mamma". Däremot har jag som barn inte hade hört min pappa sa "jag älskar dig. Jag vet alltid att han älskar mig mycket för att jag känner det. Men jag vill höra det nån gång. Jag trodde att det inte räcker för visningen borde man göra både ord och handlingen till barnen.


Under diskussionen hade flera tankar men jag mins inte riktiga namn som berättade sina tankar, tyvärr. Tulay pratade om husdjur i Turkiet fick inte man ha husdjur i lägenheten. Inte heller Thailand fick husdjur inom hyreshus dessutom äger huset. Och vi pratade mer om Ove var jätte en hjälpsam man. Cai berättade att hur han kände att han ska bli pappa. Han sa att han inte visste vad skulle säga till sin fru så kramade och sa " tack" han till henne. Jag tyckte att en kvinna inte behöver höra fina ord från sin man. Men hon vill säkert i livet att han alltid ska vara med henne och nu är livet inte endast två personer tänker man mycket vad ska bli i fram tiden, trodde jag.


Jag tyckte att mina kära klasskamrater inte förstod mig så bra för att jag hade en massa tankar i mitt huvud förklarade jag inte tydligt språk. Därför vill jag träna mer med uttal och muntlig. Jag tyckte om Stina att förklarade efter åt elevers diskussionerna. Gjorde jag fattade bättre texten. Denna dagen var härlig. Nu undrar jag vad som har hänt med Sonja och Oves barn. Det måste jag fortsätta läsa  romanen.




fredag 28 februari 2014

Oves granne

Idag diskuterade vi om romanens fortsättning till kapitlet 9-12. Vi satte runt ett bord för och alla berättade om sina tankar som hade antecknat (på post-it-lappar) i boken. Vi fick veta mer om Oves liv.

Jag berättade lite grann om min tanke " Du är hopplös" sa Oves fru till sin man. Det står på sidan 90. Ove blev besviken och sur på Rune som är Oves granne för att  Rune hade köpt en ny bil som en BMW. Jag förstod inte riktig varför att Ove blev sur på Rune. Jag tyckte att han var avundsjuk över när hans granne hade en ny bil däremot han hade en gammal bil. Det var en bil kunna vänner vara en avundsmannen.

Idag var det roligt att diskutera med klasskamraterna. Vi fick veta mer religionskunskap. Stina har förklarat om religioner tyckte jag att höra det. Detta är bra sätt till jobba med boken.

Jag har rättat.....

torsdag 27 februari 2014

Den gången blev jag riktigt rädd

Den gången blev jag riktigt rädd

När jag var 15-åring och bodde i Thailand hos mina föräldrar i ett skönt hus som ligger i en liten by på landet. Jag är en känslig och generös person. Min pappa heter Muay som är en snäll händig och rolig man därför jag gillar att vara med honom. Han är lång och liten så jag liknar min pappa. Jag tyckte om att göra saker med min pappa. När jag kom tillbaka till skolan brukade jag hjälpa honom att fixa vårt gamla hus eller vår underbara gård som har många olika sorter blommor och träd.

En dag, jag tror det var 2002, skulle min pappa byta nya hustak som låg på bakom huset. Så när han klättrade upp på taket kom jag för att hjälpa honom. Hustaket var väldigt gammalt trots att han skulle vara där och fixa det. Jag stod nere inte långt från honom och jag var jätteorolig sen hörde jag någonting konstigt från taket. Min pappa ropade på mig: ”Klättra upp på taket”, sa han. Plötsligt föll han från taket. Hans ansikte träffade en stor sten hade inget blod men hans ansikte var helt blekt. Jag blev chockad och rädd ett ögonblick när han låg den smutsiga marken och svimmade. Jag gick direkt till honom och skakade honom. Sen ropade jag högt på hjälp. På samma gång grät jag och höll i pappa.
Under tiden vaknade han och sa till mig. ”vem är du?” Jag undrade varför min pappa inte kunde känna igen sin egen dotter. Jag grät mer och mer. Efter det skickades min pappa till sjukhuset stannade där några dagar.


Den gången blev jag riktig rädd för att förlora min pappa. Men allt gick bra. Till slut var han fullt friskt efter några månader. Jag tror att alla vill att sina kära inte ska vara med olycka. Det var svårt att förstå hur rädd man blev när man inte hade varit med om det själv.

söndag 23 februari 2014

Livet borde ha färg

Livet borde ha färg!

I dag har vi haft vår första litteraturdiskussion.Vi har diskuterat och fikat tillsammans runt  ett bord. När jag hade berättat min tank som jag har skrivit lappar i boken om Ove. Sen lyssnade klasskamrater och lärare på mig. Detta är ett citat "han var en man av svart och vitt och hon var färg. All hans färg.

Jag berättade att Hans fru är all färg. När jag har läst det citatet, tycker jag att det var bra. Ove har ett grått liv som är tråkigt och ensam. Men hans fru sätter på färg till honom, gör han lycklig och känner bättre hans liv. När jag har bott i Sverige och längtar mitt hemland känner jag massor gånger grått i livet. Men jag har min man och mina barn hjälper jag ha livet vidare här. De gör mig glad och lyckligt. 


Många har berättat om sina tankar. Jag tycker om Tulays tanken som hon sa att Oves personlighet likar hennes mamma som gör som tänker. Ove är en konstig man men han är snäll tycker jag.

Jag anser en diskussion idag är jätte bra och rolig. Någon som missförstår eller läser inte klar så kan de lyssnar till andra. Jag tycker att det hjälper mycket. Även är bra att lyssna till klasskamraternas många olika åsikter om Ove.   




måndag 17 februari 2014

Den gången blev Mia riktigt ledsen

Den gången blev Mia riktigt ledsen

Mia Larsson som är en väldig snygg och självsäker kvinna är 26 år gammal. Mia har en pojkvän som Peter som är en otrogen man. Mia älskar mycket sin pojkvän och litar på honom. Hon bor i lägenheten med sin syster i en stor stan. Hon är kock i ett fint lyxigt hotell. Hon tycker om att titta på komedier amerikanska serier efter hon kommer från jobbet. När hon är ledig brukar hon handla kläder och fika med sin syster i ett shoppingcentrum.En dag hon gör hon en jobbig upptäckt.

 När Mia är ute och promenerar en kväll tror hon inte sina ögon, hon ser sin pojkvän som äter mat på en restaurang tillsammans med flera tjejer. Men Mia ser att  en av tjejerna är mycket speciell, mer än en kompis. Så blir hon jätteledsen och besviken på honom. Mia står utan den thailändska restaurangen och ser ser in genom fönstret på dem. Manen tittar på henne en stund men han bryr sig inte om sin flickvän. Peter försätter att prata med tjejerna. Däremot går hon därifrån med sin syster och gråter hela tiden. När hon är hemma, ringer Peter att berätta om händelsen idag. Detta är ett väldigt missförstånd, säger han. Men Mia inte tror på honom. Hon tror på sig själv och tar sig ur honom.

Peter blir en oerhörd besvikelse för Mia för eftersom han har gjort henne riktigt ledsen.

Jag har rättat texten........

lördag 15 februari 2014

Deras första möte

Idag har vi jobbat med Asaad och Raheleh och skrivit en dialog  sen spelat  vi upp till klasskamraterna och läraren. Kapitlet heter "En man som heter Ove backar med släp" Vi tränar uttal och skådespelar på personerna.

Jag tycker om att jobba med andra för att vi lyssnar till andra säger och en bra träning uttal.
Klasskamraterna hjälper till att skriva dialogen  varandra att det är ganska lätt. Det fungerar väldig bra med ett uppspel gemensam. Jag var rolig när vi spelade till andra och läraren. Jag gillar andar grupp även att de spelade in bra och vi skrattar alla.

Jag anser att Ove är en arg och allvarlig man men han är även generös för att Ove hjälper den backar en bil. Första mötte mellan Ove och Parvaneh är inte bra därför att de har en lite konflikt.
Till slutet ska de vara en bra granna.

Jag tycker om dagens övning för att det är lätt att lära mig om uttal, samarbetet och agerande. Jag börjar just att läsa boken men det kommer en rolig roman och får mycket nya ord.


måndag 10 februari 2014

Beskrivning av Ove


En personbeskrivning av Ove

Idag fick jag första omslagsbild i den här termin. Jag och mina klasskamrater antar om bilden. En bok heter "En man som heter Ove.


Ove heter han som en mest förmögen man i byn och bor i Göteborg.Han är svensk, är 67 år gammal och ensam. Ove har kort gråhårig ,blåa ögon och stor näsa. Han är ganska lång och normalbyggd. Hans ansikte är runt som äggen.


 Han tycker om träning därför att ha bra hälsa.Ove är en generös och social människa. Man vet inte är han även en seriös och känslig person. Mannen är chef och jobbar med kontoret. På fritiden gillar jagar älgen och fixar huset. Han är händig. Kitty heter hans katt som är en bäst vän. 


Ove står en ryggen mot massor hans grejor och händerna håller en svårt slang, bredvid honom är en katt. De hittar framför kart himlen och byn.

onsdag 5 februari 2014

Sammanfattningens Fröken Frimans Krig

Jag har sett alla tre avsnitt av Fröken Frimans Krig men jag inte minns allt.

Det börjar att Dagmar försöker smälta hennes man död. I alla fall går de vidare med matbutiken. Kriget med de manliga specerihandlarna ökar stegvis och försöker underhålla kvinnornas föreningen. Så tvingas de handlar råvarorna genom bulvaner. På samma gång får Dagmar allt svårare att hålla ihop kooperationen med andra kvinnor eftersom att de har olika åsikter. Lottie upptäcker dokument om bojkotten på Axels kontor. De kommer fram till att ge bevis till journalisten för att människor ska veta de manliga specerihandlarna som står bakom bojkotten mot Svenska hems butik. Efter publicerar tidningar kommer massor kvinnor som läser tidningar handlar mat hos Svenska hem. Gunnars papper dör för att brännes inom hus sen tar Dagmar hand om Gunnar och han flyttar till hennes hus. Till slutet blir alla lyckliga och framgånger. Lotties man accepterar och respekterar sin fru och kvinnlig rösträtt.

söndag 2 februari 2014

Jämställdhets kvinnor mellan män (avsnitts 2)


Jag har sett andra avsnitten av Fröken Frimans krig i fridags. Så har jag valt en scen som jag vill skriva reflektion om series. Lottie berättar till sin man att hon vill jobba med Svenska hem och separera med honom. Efter Lotties man hör att Axel säger till Lottie att barnen stannar hos honom om de skiljer sig. Lottie blir arg på honom för att hon inte kan lämna hennes barn. 


Jag tror att Alex älskar sin fru mycket eftersom att han inte vill förlora henne och försöker att få bort Lottie från kvinnornas andelsförening. På samma gång trappar han även sin makt. 


Förr i tiden var Thailand har inte jämställdhet mellan kvinnor och män. Män kunde ha åsikt om politik, vara bra utbildningen, eller jobba ute. Däremot kunde kvinnor varken för allting att endast de tog hand om hem och barn. Nu för tiden finns kvinnor och män allt jämställdhet. Thailand har fått sin första kvinnliga statsministern.     


Jag tycker att när man bildar familj borde man acceptera varandra. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. De ska också ha lika mycket makt att påverka både sina egna liv och samhället.




Bilden kommer från

onsdag 29 januari 2014

Livet som fattig(avsnitt 1)

Livet som fattig

Jag har sett Fröken Friman krig tillsammans med klasskamraterna. Så har jag valt en scen när Dagmar såg att Gunnar som en liten fattig pojke stjäla en flaska mjölk från hotellet. Sen följde hon efter honom till hans hem. Hon begrep sanningen att Gunnar ville ge mjölk till sin bror som är sjuk.

Jag tror att Gunnar inte vill stjäla men han  har inget val för hans bror som är sjuk. Jag tänker att han bara hjälper sin bror trotts att det inte är rätt. Ibland kan situationen tvinga något att stjäla saker även fast ingen borde göra så. Sen kommer det problem i samhället.

I mitt hemland finns många fattiga i hela land. De har knappt om mat, kläder, bostad och annan. Man kan se fattiga ute på gatan. Jag vill att regeringen gör någonting med dem. Som det är nu bryr sig inte regeringen om de fattiga.Jag vill koppla till egen erfarenhet. Jag had en bäst vän när jag var tolv år. Vi brukade leka tillsamman. Efter att vi var klara sexan i skolan så fortsätter jag i skolan. Men min vän är tvungen att sluta för att henne familj hade inga nog pengar. Hon måste jobba trots att är en ung flicka. Jag tycker att fattiga barn är utan mat och   har ingen chans till en bra utbildning.

De fattiga barn finns hela välden men det beror på dem får chans från regeringen eller annan person som hjälper de bättre i livet. De väntar inte på annan person ibland är livet väldigt jobbig. Många människor tycker att pengar gör lyckligt liv men det inte är allt. jag kunde se de fattiga barn skrattar och ler är utan fina kläder eller leksaker. I alla fall kämper alla på livet.

Jag har rättat texten

torsdag 23 januari 2014

Förväntningar på kursen


Jag förväntar mig på kursen att jag blir bra på skrivningar,läsningar och användningar för rätt grammatik. Jag hopas på att jag kan bli bättre på att prata tydlig svenska. Det är jätte bra att jag har egen blogg för att öva för skrivning och läser klasskamraters blogg.